De Jongens van Hiernaast bedenkt en initieert culturele projecten rondom maatschappelijke thema’s. Daarnaast ondersteunt de stichting autonome makers in het (verder) ontwikkelen van een duurzame werkpraktijk.

De ervaringen van de mensen met de zachte stem sneeuwen makkelijk onder in een schreeuwerig medialandschap. Talkshows draaien op gepeperde uitspraken en ook op social media gaat een genuanceerde boodschap niet snel viraal. Zowel de ontkenning als de uitvergroting van onvrede en angst zitten in de mediapolarisatie verweven, omdat one-to-many-marketing een wedloop om bereik is geworden. Het zijn mechanismen die ons wereldbeeld sturen, maar veel onverteld laten.

Waarom is er in de dagelijkse waan zo weinig ruimte voor het kleine, voor de universele gevoelens die voor ons allen belangrijk zijn? Hoeveel angst, wanhoop, afleiding en onvrede moeten er op sociale media voorbij komen, voordat je eens wat aan een onbekende vraagt over wat hij of zij ervaart? De Jongens van Hiernaast stelt zich ten doel met haar culturele producties deze bewegingen te bevragen en te relativeren; door het kleine, universele groot te maken.

Een overzicht van onze activiteiten in 2021/2022 vind je in het jaarverslag: